Introducere |
Lucrarea de față este menită să umple un gol simțit în Bibliografia istorică a țării noastre. Astăzi România, prin eforturi uriașe și în urma sacrificiilor fără seamăn în Istoria omenirii, a reușit să-și întindă hotarele aproape până acolo, până unde se întinde graiul românesc.
Am socotit deci, că este bine să punem la îndemâna tuturor și, în special, a tinerimii școlare, această oglindă a Istoriei noastre naționale. În ea se poate vedea mersul eforturilor neamului nostru pentru a se menține în aceste locuri și pentru a se închega într-un singur stat - țel urmărit de el timp de două mii de ani.
În privința metodei, ce am urmat-o în întocmirea lucrării noastre, ținem să declarăm că, în chestiunile controversate, am admis acele soluții, care sunt, deocamdată, mai acreditate, rămânând ca, potrivit cu descoperirile, ce se vor face ulterior, să introducem modificările necesitate de progresele Istoriei naționale.
Hărțile atlasului reprezintă epocile, în care s-au schimbat hotarele țărilor; având însă consemnate, prin localități și date, toate evenimentele istorice, care au avut loc până la acele epoci.
Iar fotografiile sunt numai ale Domnitorilor, și ale șefilor de Guvern, ale epocilor respective.
Am adăugat și două hărți geografice ale României întregite, sperând că vor fi de ajutor pentru studiul Geografiei, până la întocmirea unui atlas geografic complet al țării. De asemenea am adăugat și harta politică a Europei, pentru a se vedea locul, pe care îl ocupă România între celelalte țări ale continentului.
Nu avem pretenția de a fi făcut o operă, care să nu aibă și unele lipsuri, inerente oricărui început; ceea ce putem însă să afirmăm este că, cu toată greutatea vremurilor, am căutat să contribuim și noi, cu slabele noastre puteri, la glorificarea mărețelor fapte săvârșite în ultimii ani de neamul nostru, sub conducerea M.S. Regele Ferdinand.
AUTORII.